Νέα αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά ανακάλυψαν μηχανικοί στην Αριζόνα

Μια μέθοδο η οποία αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα των φωτοβολταίκών κυττάρων, καθιστώντας έτσι μικρότερο το συνολικό κόστος μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν δύο μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Πρόκεται για τον Cun-Zheng Ning, καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πληροφορικής και Μηχανικών Ενέργειας, και τον Derek Caselli, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, οι οποίοι σχεδίασαν μια νέα αρχιτεκτονική δομή για τα φωτοβολταϊκά κύτταρα, η οποία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα υλικά σε ειδικές διατάξεις, προκειμένου η σύλληψη της ηλιακής ενέργειας και η μετατροπή της σε ηλεκτρική να είναι περισσότερο αποτελεσματική.


Ουσιαστικά, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, έχουν κατασκευάσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, βάσει του οποίου τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά κύτταρα τοποθετούνται κάτω από ένα στρώμα άλλων υλικών, τα οποία λειτουργούν ως «συγκεντρωτές διασποράς» (dispersive concentrators).
Αυτή η διάταξη, εξηγούν, επιτρέπει στο φως του ήλιου να διαχωρίζεται σε διαφορετικά χρώματα πριν απορροφηθεί από το υλικό εντός του φωτοβολταϊκού κυττάρου. Με αυτό τον τρόπο, κάθε συνιστώσα του φωτός οδηγείται σε εκείνο το υλικό το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο να το απορροφήσει.
«Το φως του ήλιου μπορεί να χωριστεί σε διάφορες συνιστώσες του φωτεινού φάσματος και να κατανεμηθεί μεταξύ των υλικών στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών κυψελών , έτσι ώστε κάθε φωτόνιο να απορροφάται από το πλέον κατάλληλο υλικό το οποίο μπορεί να το μετατρέψει σε ηλιακή ενέργεια», αναφέρει ο Caselli.
Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της ανακάλυψής τους ενώ βασικός τους στόχος είναι να καταφέρουν να θέσουν σε εμπορική λειτουργία φωτοβολταϊκά τα οποία θα εξασφαλίζουν υψηλή ενεργειακή απόδοση σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος.

πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...