"Κούρεμα" στις τιμές των φωτοβολταϊκών ετοιμάζει Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

“Κούρεμα” που ξεκινάει από 5% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και φτάνει το 12,5% για τις άλλες κατηγορίες φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι νέες μειωμένες ταρίφες τίθενται σε εφαρμογή άμεσα, αφορούν δηλαδή συμβάσεις που θα υπογραφούν από την 1η Φεβρουαρίουκαι μετά, χωρίς ωστόσο να έχουν αναδρομική ισχύ. Οι μειώσεις της ταρίφας για τα οικιακά θα γίνονται ανα 6μηνο (όπως και για τα υπόλοιπα) και όχι ανα έτος όπως ίσχυε  μέχρι σήμερα. Βεβαίως, όπως ισχύει έως τώρα, με την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ ή τη ΔΕΗ, οι εγγυημένες αυτές τιμές “κλειδώνουν” για 20 χρόνια.
Τι ισχύει για τα “μεγάλα”, τι για τις στέγες…
Ειδικότερα, για εγκαταστάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες των 100KW, όποιος επενδυτής υπογράψει από σήμερα σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ θα “κλειδώνει” ταρίφα μειωμένη κατά 12,5% σε σχέση με αυτή που θα ίσχυε από 1ης Φεβρουαρίου εάν δεν υπήρχε η απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Ενώ δηλαδή με το παλαιό καθεστώς από τη 1η Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Ιουλίου η μείωση της ταρίφας θα ήταν 5%, τώρα είναι 17,5%. Όσον αφορά τώρα στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όποιος υπογράψει σήμερα σύμβαση θα πάρει ταρίφα μειωμένη κατά 5%. Όπως προαναφέρθηκε, ενώ με το παλαιό καθεστώς η επόμενη μείωση κατά 5% θα ήταν του χρόνου τον Φεβρουάριο, τώρα θα έχουμε μείωση 5% τον Αύγουστο και… άλλο ένα 5% τον Φεβρουάριο του 2013.
Έτσι, για παράδειγμα, ένας επενδυτής έργου άνω των 100KW που τη 1η Φεβρουαρίου θα έπαιρνε τιμή 333,81 ευρω ανά μεγαβατώρα, με το νέο καθεστώς η ταρίφα του διαμορφώνεται στα 292,08 ευρώ η μεγαβατώρα (-12,5%) ενώ στην περίπτωση των φ/β στις στέγες, η ταρίφα  από τα 522,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ίσχυε μέχρι πρότινος, από σήμερα διαμορφώνεται στα 495 ευρώ (-5%).


Εν ολίγοις, η μείωση της τάξης του 5% η οποία γινόταν κάθε χρόνο στα οικιακά φωτοβολταϊκά, πλέον θα πραγματοποιείται κάθε 6μηνο, ενώ στην περίπτωση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, η μείωση από 5% αυξάνεται στο 7% και θα πραγματοποιείται επίσης κάθε εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2015.
Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέρα από τα φωτοβολταϊκά, προκαλώντας ευνοικά σχόλια από το χώρο των αιολικών, ενώ εξήγγειλε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά για την πράσινη αγορά, με κυριότερη την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο “κλειδώνει” ένα έργο την εγγυημένη τιμή.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού των ΑΠΕ, όπως:
– Επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
– Αξιοποίηση της δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
– Ενεργοποίηση της μεταφοράς μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...