Καταγγελίες για κρυφές επιδοτήσεις στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μέσω της αύξηση τέλους των ΑΠΕ

Η αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν οφείλεται στις ΑΠΕ αλλά στις κρυφές επιδοτήσεις προς τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που περιέχονται σε αυτό, καταγγέλλουν 10 φορείς του κλάδου.
Άλλος φταίει, άλλος την πληρώνει. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση που ισχύει σήμερα σε σχέση με την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβάλλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, το όφελος αυτό δεν ενσωματώνεται στο λεγόμενο Τέλος ΑΠΕ, με αποτέλεσμα την αναγκαία αύξησή του που δεν οφείλεται στις ΑΠΕ αλλά στις κρυφές επιδοτήσεις προς τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, που περιέχονται σε αυτό!”, επισημαίνει η ανακοίνωση των φορέων.
Όπως επισημαίνουν οι φορείς:
Με την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που αποφασίστηκε, η συνολική μηνιαία επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού αυξάνεται κατά 1,5 ευρώ. Η αναπροσαρμογή αυτή κατέστη αναπόφευκτη εξαιτίας του ελλείμματος ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, που απειλούσε με κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και που πλέον αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την αναλυτική δημόσια τεκμηρίωση της απόφασης. Όμως, ούτε το έλλειμα αυτό ούτε η προκαλούμενη μικρή επιβάρυνση οφείλονται στις ΑΠΕ αλλά στις απίθανες στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος και τρόπου υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο (μελέτες ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, Greenpeace) ότι οι ΑΠΕ συνεισφέρουν σημαντικά στην συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός όμως το οποίο δεν αποτυπώνεται στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, όπως υπολογίζεται σήμερα. Το Ειδικό Τέλος, ενώ σχεδιάστηκε για να απεικονίζει το πρόσθετο κόστος που υποτίθεται ότι προκαλούν οι ΑΠΕ, υπολογίζεται αφαιρώντας από το συνολικό κόστος των ΑΠΕ (Feed in tariffs) ένα μέρος μόνο του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής (την Οριακή Τιμή Συστήματος ΟΤΣ) και όχι το συνολικό κόστος της που θα υπήρχε χωρίς τις ΑΠΕ και το οποίο εξοικονομείται χάρη στις ΑΠΕ.
Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη για σημαντική τεχνητή υπερτίμηση του λεγόμενου Τέλους ΑΠΕ.
Για κάθε πράσινη μεγαβατώρα από ΑΠΕ ο καταναλωτής εξακολουθεί να πληρώνει ως Τέλος ΑΠΕ σημαντικά ποσά που στην πραγματικότητα εξοικονομούνται χάρη στις ΑΠΕ.
Τα ποσά αυτά καταλήγουν στα ορυκτά καύσιμα.


Η στρέβλωση είναι τέτοια που “πνίγει” την οικονομική ωφέλεια από τις ΑΠΕ και τις αδικεί κατάφωρα. Η ανωτέρω υπερτίμηση του λεγόμενου Τέλους ΑΠΕ είναι ευθεία επιδότηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Κατά τα προηγούμενα 2 έτη το σύνολο αυτής της επιδότησης ανήλθε σε 110 – 120 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβάρυναν το έλλειμα του λογαριασμού Α.Π.Ε. του ΔΕΣΜΗΕ δημιουργώντας πρόβλημα και στις ΑΠΕ και στον Διαχειριστή.
Για αυτό το λόγο οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ έχουν υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις που περιλαμβάνουν ενδεικτικά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη υπερτίμησής του καθώς και την πλήρη ενσωμάτωσή του στο κόστος εμπορίας. Μέχρι την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών, το λεγόμενο Τέλος Α.Π.Ε. πρέπει να μετονομαστεί σε αυτό που πραγματικά είναι, όπως ενδεικτικά “Τέλος ορυκτών καυσίμων” ή “Τέλος εξισορρόπησης”.
Οι Φορείς είναι οι εξής:
1. Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
2. Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ).
3. Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαέριου (ΕΛΒΙΟ).
4. Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ).
5. Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).
6. Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ).
7. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).
8. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒ-ΦΩ).
9. Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
10. Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)”.

πηγή: www.greenbusiness.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...