Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αξιώσει το ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη

Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα αξιώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στη Εκκλησία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη.
Ταυτόχρονα όμως, όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να λυθούν κεφαλαιώδη ζητήματα όπως αυτό του ιδιοκτησιακού των εκτάσεων στην Πεντέλη, κάτι πάντως που διερευνάται αυτή τα στιγμή και από το ίδιο το υπουργείο.
«Δεν είμαστε αρνητικοί στην επιδίωξη επένδυσης της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά. Πρέπει όμως να λυθούν προηγουμένως μια σειρά από ζητήματα που επιχειρούμε να τα λύσουμε σε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο αυτό το διάστημα» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το πάρκο στο ελληνικό και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πρόταση εκ μέρους της Εκκλησίας. Υπάρχει όμως μια προτεινόμενη επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μία μεγάλη έκταση γύρω από τη μονή της Πεντέλης και ταυτόχρονα μία πρόταση αναδάσωσης σε μεγάλης έκτασης καμένη περιοχή.
«Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος επενδυτής δηλώνει ότι αναλαμβάνει την αναδάσωση μεγάλου όγκου με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και συνεπώς εμείς δεν είμαστε αρνητικοί, στο βαθμό όμως που θα υπάρχει ένα μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Αττική και που θα έχουμε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, που θα βασίζεται στο αποτύπωμα αυτό» είπε ο Κος Παπακωνσταντίνου. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να λυθούν προηγουμένως ζητήματα όπως αυτό του ιδιοκτησιακού, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι η Εκκλησία διακατέχει εκτάσεις στην Πεντέλη χωρίς να είναι ο ιδιοκτήτης.


Αναφερόμενος, δε, στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καμένες εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο είναι να το δει κανείς από την οπτική της αναδάσωσης που θα περιλαμβάνει μέσα και ένα επενδυτικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι στο ΥΠΕΚΑ αναζητούνται λύσεις για την πρόταση της Εκκλησίας σε συνεργασία με νομικούς και άλλους επιστήμονες σε σειρά συσκέψεων.
Αναφερόμενος στο σκέλος του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο υπουργός ΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις ως προς τους προβλεπόμενους συντελεστές δόμησης για συγκεκριμένες χρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι θα προβλεφθεί στις χρήσεις, που θα επιιτρέπονται εντός του χώρου, και αυτή ερευνητικού κέντρου. Το υπουργείο δεν συμφωνεί να προσδιοριστεί ρητά στο νόμο το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα διατηρήσει το δημόσιο θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων. Θα συμφωνήσει όμως να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού στους δήμους των Μεσογείων για την επιβάρυνση που υπέστησαν από τη λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...