Η πόλη του μέλλοντος

Μετά τη Στοκχόλμη το 2010 και το Αμβούργο το 2011, είναι η σειρά της Βιτόρια-Γκαστέις ν’ ανταμειφθεί για τις προσπάθειες που κατέβαλε, προκειμένου να βελτιώσει το περιβάλλον της. Nα γίνει η Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012! Το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες έχουν συμβάλει με ξεχωριστό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Η κριτική επιτροπή βασίζεται σε έντεκα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως π.χ. η τοπική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επεξεργασία των λυμάτων.
Αρκεί να δεις το χάρτη της Βιτόρια-Γκαστέις, της Βασκικής πόλη της Ισπανίας που ανακηρύχθηκε «Πράσινη πρωτεύουσα 2012», για να πειστείς ότι αντάξια κατέλαβε τον τίτλο. Γύρω από το κέντρο της πόλης, έχει διαμορφωθεί μια σημαντική ζώνη πρασίνου, έτσι ώστε οι 240.000 κάτοικοι που ζουν εκεί να χαίρονται τη φύση σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σπίτι τους. Η «πράσινη ζώνη», όπως την ονομάζουν, καταλήγει στον τρίτο κύκλο που κυριαρχείται από δάση και βουνά. Αυτή όμως είναι μόνο η πρώτη εικόνα, η επιφανειακή. Η ίδια η πόλη, στο αστικό της κέντρο, αποτελεί πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Το ποσοστό των πράσινων δημόσιων χώρων είναι υψηλό, αλλά έχουν ληφθεί και πολυάριθμα μέτρα για την αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά και της εύρρυθμης κι απόλυτα οικολογικής λειτουργίας της καθημερινότητας. Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής παρακολουθούνται στενά κι έχουν θεσπιστεί μέτρα ακόμα και για τη φωτορρύπανση.
Γιατί έγινε Πράσινη Πρωτεύουσα η Bιτόρια-Γκαστέις;
1.Το 73% των κτηρίων διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες.
2.Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 42,12 τ.μ. πράσινου. Η πόλη έχει συνολικά 3.700 στρέμµατα πάρκα μέσα στην πόλη, ενώ η Πράσινη Ζώνη φτάνει τα 6.220 στρέμµατα.
3.Όλοι οι κάτοικοι έχουν πάρκο σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σπίτι τους.
4.Τα 61 χλμ. ποδηλατοδρόμων έχουν σκοπό να τα αυξήσουν σε 164 χλμ.
5.Η κατανάλωση νερού συνεχώς μειώνεται παρά την αύξηση του πληθυσμού.

Η αξία του νερού
Η Βιτόρια-Γκαστέις έχει ένα φιλόδοξο αντικειμενικό στόχο: να μειώσει την κατανάλωση του οικιακού νερού σε λιγότερα από 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα. Ήδη πάντως, αν και ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται, η κατανάλωση νερού την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί σημαντικά. Σ’ αυτό συμβάλλει και το ειδικό γραφείο πληροφοριών για την κατανάλωση του νερού που έχει δημιουργηθεί, ώστε οι πολίτες να έχουν διαρκή ενημέρωση. Η πλειονότητα των κατοίκων έχει προσαρμόσει στις βρύσες των σπιτιών, ειδικά φίλτρα που αναμειγνύουν το νερό με αέρα, ώστε αν και η ροή παραμένει ίδια, μειώνεται ο όγκος του νερού.

Πολιτική συναίνεση
Το μυστικό της επιτυχίας φαίνεται ότι κρύβεται στις λέξεις «πολιτική συναίνεση». Με κάποιον –ακατανόητο για τα δικά μας δεδομένα- τρόπο οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης, από όποια πολιτική παράταξη και αν προέρχονται, συνεργάζονται και στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Η αντιπολίτευση λειτουργεί ως συμπολίτευση επαινώντας και συμφωνώντας με μέτρα που ενδεχομένως δεν είναι δημοφιλή, όπως ο τριπλασιασμός της τιμής των σημείων στάθμευσης. Ταυτόχρονα όμως, ο δήμος φρόντισε να αναβαθμίσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αποτέλεσμα η χρήση τους να παρουσιάσει μέσα σε 18 μήνες αύξηση της τάξης του 42%. Κι έτσι, μοιράζονται χωρίς αντιρρήσεις και τα εύσημα, ομολογώντας ότι τα σημερινά επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα προσπαθειών 30 ετών. Το κλίμα της συναίνεσης ήταν ξεκάθαρο και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της πρότασης της πόλης για να ανακηρυχθεί «Πράσινη πρωτεύουσα», αφού στις Βρυξέλλες δεν έφθασε μόνος του ο δήμαρχος, αλλά με μια αντιπροσωπεία εκπροσώπων πέντε διαφορετικών πολιτικών σχηματισμών. Η ισχύς εν τη ενώσει.


Χτίζοντας την πράσινη πόλη του μέλλοντος μαζίΗ Βιτόρια-Γκαστέιζ ξεκινώντας τη θητεία της ως Πράσινη Πρωτεύουσα θέτει ως στόχο να χτίσει την «πράσινη πόλη του μέλλοντος». «Η επίτευξη αυτού του βιώσιμου αστικού συστήματος θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και να προχωρήσουμε τις περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις που κάνουν την πόλη μας παράδειγμα και για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», διατείνονται οι δημοτικές αρχές. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια δέσμευση που αναλαμβάνουν μαζί η πολιτεία και οι πολίτες της.
Η πρώτη ομάδα των δραστηριοτήτων βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία:
– Τη συμμετοχή των πολιτών.
– Την προώθηση και ενεργοποίηση συζητήσεων κι ερευνών για καινοτόμες δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν την πράσινη πόλη του μέλλοντος.
– Την προβολή της πόλης και τις πράσινες πρακτικές της.
– Τη διάδοση των αξιών του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας, ώστε να προβάλει την εικόνα μιας καλύτερης περιβαλλοντικής αστικής πραγματικότητας.

Η ευφυής πόλη
Η πόλη ξεκίνησε τη θητεία της επίσημα ως Πράσινη Πρωτεύουσα στις 29 Νοεμβρίου που συνέπεσε με ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια σε εθνικό επίπεδο. Η 5η CONAMA συγκέντρωσε πάνω από 400 άτομα από διάφορες πόλεις της Ισπανίας με στόχο την αναζήτηση πράσινων λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Με το σύνθημα «Αναμόρφωση πόλεων μαζί» εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική συζήτησαν για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, τις μεταφορές, το πράσινο των πόλεων, την παραγωγή και την κατανάλωση.

SCHOOL AGENDA 21
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, έχει στόχο να φτάσει σε περισσότερους –σε όλη την Ευρώπη- και ίσως σημαντικότερους αποδέκτες, αφού οι μαθητές είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον. Οι μαθητές της Βιτόρια σε συνεργασία με μαθητές από σχολεία της Ευρώπης, εργάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεών τους.
Τον επόμενο Ιούνιο, σε μια συνάντηση που οργανώνεται από την πράσινη πρωτεύουσα, θα παρίστανται όλοι οι αντιπρόσωποι και οι μαθητές από όλα τα σχολεία με απώτερο στόχο να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων για το χτίσιμο των πράσινων πόλεων του μέλλοντος.

Κι όμως μπορούμε καλύτερα
Οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι της Βιτόρια δεν αναπαύονται στις δάφνες τους, αλλά προγραμματίζουν κι οραματίζονται ένα ακόμα πιο πράσινο μέλλον. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται επιπλέον προγράμματα:
• για την προστασία και την αποκατάσταση των ευαίσθητων φυσικών πόρων,
• πρόγραμμα αγροτικής απασχόλησης για την αποκατάσταση των δασών και τη βελτίωση του τοπίου στις υποβαθμισμένες περιοχές,
• σχέδιο πρόληψης πλημμύρων,
• αστική ανάπλαση που θα βασίζεται στις τεχνικές του οικολογικού σχεδιασμού,
• την επέκταση των ποδηλατοδρόμων και την προώθηση της χρήσης των ποδηλάτων που θα βασίζεται σε ένα αυτοματοποιημένο κι ολοκληρωμένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων,
• στρατηγικό σχέδιο εκμηδένισης των αποβλήτων,
• πολεοδομικό σχέδιο για τη μείωση της ρύπανσης,
• νέος χάρτης θορύβου με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του θορύβου στην πόλη,
• σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλιακού χάρτη της πόλης, καθώς και προηγμένα μέτρα διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κατοικίες,
• ακόμα καλύτερη διαχείριση των υδάτων,
• προώθηση της νοοτροπίας για αειφόρο ανάπτυξη στους πολίτες και τους επιχειρηματίες
• και τέλος το σχέδιο ανασυγκρότησης-αποκατάστασης των συνοικιών που χτίστηκαν το 1950-1960 με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της ενεργειακής απόδοσης και της βελτίωσης των εγκαταστάσεων.
πηγή: www.naturanrg.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...