ΗΠΑ ηλιακή διαφωνία: ο πόλεμος των λέξεων συνεχίζεται

Επισημαίνοντας ότι “βλάβη θα μπορούσε να προκαλέσει στη ανθούσα βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Αμερικής οι υψηλοί δασμοί για τα ηλιακά κύτταρα και τα πάνελ που εισάγονται από την Κίνα “, ο Συνασπισμός για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (CASE), κάλεσε την SolarWorld την γερμανική εταιρεία κατασκευαστής ηλιακών κυττάρων, να αποσύρει την προσφυγή της στη Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου (ITC) και στο Υπουργείο Εμπορίου.
Σε επιστολή του προς τον Gordon Brinser, πρόεδρος της SolarWorld Industries America, ο Jigar Shah Πρόεδρος του CASE δήλωσε, “Οι υψηλοί δασμοί που η SolarWorld στοχεύει θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα υπονόμευε ριζικά πολλά χρόνια προσπάθειας από όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της ηλιακής ενέργειας. Σε νούμερα, η αναφορά σας απειλεί τη προγραμματισμένη εγκατάσταση των ηλιακών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στο ποσό των 11 δις. δολ. το 2012 και την πιθανή εγκατάσταση των 60 δις. δολ., σημερινή εκτίμηση, στο σύνολο του αγωγού.”


Ο Shah ανέφερε επίσης στο κύριο μέρος της αναφοράς θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. “Η επιβολή υψηλών δασμών θα μπορούσε να ανάψει ένα ηλιακό εμπορικό πόλεμο που θα οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον των δασμών των ΗΠΑ ηλιακές εξαγωγές προς την Κίνα. Στην πραγματικότητα, οι Κινέζοι έχουν μόλις ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα. Μόνο τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 1,5 δις. δολ. εξαγωγές ηλιακών συστημάτων προς την Κίνα, με καθαρές εξαγωγές προς την Κίνα περίπου 400 εκατ. δολ.” εξήγησε.
Ωστόσο, η απάντηση του Brinser κάθε άλλο παρά στο πνεύμα συμφιλίωσης ήταν, καλώντας την επιστολή από τον CASE “ακατάλληλη”, και προσθέτοντας ότι, “o Jigar Shah και οι Κινέζοι κατασκευαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παράνομες εμπορικές πρακτικές τους βλάπτουν την οικονομία των ΗΠΑ και προκαλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας κατασκευής να χαθούν”.
πηγή: www.greenbusiness.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...