Ηλιακό ποδήλατο με φωτοβολταϊκά πάνελ!

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011, παρουσιάστηκε στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, ένα πρωτοποριακό ποδήλατο, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Τεχνολογικής Ερευνας Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Βασ. Κικής.
Το εν λόγω ποδήλατο, αποτελεί ένα νέο, οικολογικό μέσο μεταφοράς, το οποίο στις δύσκολες περιστάσεις θα μπορεί να κινείται με τη βοήθεια του ήλιου.
Η κατασκευή του ποδηλάτου ξεκίνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια», που έχει ως αντικείμενο την προώθηση «έξυπνων» ενεργειακών λύσεων.
«Το ηλιακό ποδήλατο,» όπως εξήγησε ο κ. Κικής, «βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής και αυτήν την περίοδο προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στο βέλτιστο επίπεδο το φωτοβολταϊκό πάνελ που θα προσφέρει την απαραίτητη ηλεκτρική ισχύ στον αναβάτη για τις δύσκολες ανηφόρες. Συνεργαζόμαστε με Γερμανούς, Ελβετούς και Κινέζους, και η δική μας ιδέα σε αυτή την πολυεθνική επιστημονική ομάδα ήταν να προσθέσουμε στο ποδήλατο το φωτοβολταϊκό πάνελ».


Το ηλεκτρικό ποδήλατο διαθέτει κινητήρα 2500 W, μια απλή επαναφορτιζόμενη μπαταρία 37 Volt και τρία ηλιακά πάνελ, ένα που θα έχει τη μορφή προστατευτικού καλύμματος και δύο στην πίσω ρόδα. Κάθε φόρτιση μπαταρίας θα ισοδυναμεί με μια διαδρομή 50-100 χλμ., ανάλογα με τον σωματότυπο του αναβάτη. Η φόρτιση θα διαρκεί τρείς ώρες και θα μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι του αναβάτη.
Περίπου σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το ηλιακό ποδήλατο θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ η τιμή του θα κυμαίνεται μεταξύ 1200 και 1800 ευρώ.
πηγή: www.4green.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...