Ηλεκτρόδιο για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες η λύση για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

Ένα ηλεκτρόδιο για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, που διαρκεί 100 φορές περισσότερο από μια μπαταρία ιόντων λιθίου, ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ηλεκτρόδιό τους, που είναι οικονομικό και κατασκευάζεται από κρυστάλλους σιδηροκυανιούχου χαλκού, ενδέχεται να είναι η λύση για αποδοτικές, υψηλής ποιότητας μπαταρίες, ικανές να αποθηκεύσουν ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ.
Στις εργαστηριακές δοκιμές το πρωτοποριακό ηλεκτρόδιο άντεξε 40.000 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης, διατηρώντας την αρχική ικανότητα φόρτισης σε ποσοστό 80%.
«Με ρυθμό αρκετών κύκλων ημερησίως, αυτό το ηλεκτρόδιο έχει 30 χρόνια ζωής στο ηλεκτρικό δίκτυο», δήλωσε ο Colin Wessells, απόφοιτος του τμήματος μηχανικής στο Stanford και επικεφαλής της μελέτης.


Σε αντίθεση με το νέο ηλεκτρόδιο, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αντέχουν μόνο 400 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης πριν η απόδοσή τους αρχίσει να φθίνει.
Για να φορτιστεί και να αποφορτιστεί η μπαταρία, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, που αποκαλούνται ιόντα, μετακινούνται από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο.
Η διαδικασία αυτή με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει το υλικό των ηλεκτρόδιων.
Η ανθεκτικότητα του κρυσταλλικού σιδηροκυανιούχου χαλκού όμως δίνει νέες προοπτικές, καθώς τα ιόντα περνούν εύκολα μέσα από τα ηλεκτρόδια, ελαχιστοποιώντας τις ζημιές.

πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...