Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Κωνσταντινούπολη

Με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τaner Yildiz, και τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Traicho Traikov, συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ομιλία στο συνέδριο «Completing the Energy Picture», με τη συμμετοχή των σημαντικότερων πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, ενώ συμμετείχε σε ειδική δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα το μέλλον και οι προοπτικές του τομέα της ενέργειας.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι με την ενεργό και έμπρακτη συμμετοχή στο νέο δίκτυο αγωγών που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποκτά κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης.
Παράλληλα επισήμανε ότι με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Yildiz, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων στην περιοχή, προσθέτοντας ότι μπροστά τους έχουν ένα σημαντικό τρίμηνο, στο οποίο θα κριθεί η απόφαση από το consortium του San Denize για τον αγωγό αερίου που θα ανοίξει τον ονομαζόμενο «Νότιο Διάδρομο».
«Με τον κ. Yildiz συμφωνούμε ότι ο Νότιος Διάδρομος πρέπει να ανοίξει άμεσα και όχι να αναβληθεί για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι είναι ο αγωγός που θα προκριθεί θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα στάδιο ωριμότητας που θα μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της άμεσης δημιουργίας τους Νοτίου Διαδρόμου», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό στηρίζει τον αγωγό ITGI, απέναντι στους δύο βασικούς ανταγωνιστές TAP και Nabuco», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο ITGI είναι ένα ώριμο τεχνικά και χρηματοδοτικά έργο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου συζήτησε επίσης με τον κ. Yildiz για τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της ηλιακής ενέργειας, σε συνέχεια και του Μνημονίου Συνεννόησης που έχει συνυπογραφεί από Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ.


Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Traicho Traikov, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα δύο σημαντικότερα θέματα ενέργειας που αποτελούν σημαντικά κεφάλαια και για τις δύο χώρες.
Το πρώτο είναι ο αγωγός IGB και η πρόοδος που έχει σημειωθεί για να προχωρήσει η κατασκευή του.
«Και οι δύο χώρες συμφωνούμε ότι ο στόχος παραμένει να είμαστε έτοιμοι έως το τέλος του 2013. Θυμίζω ότι ο IGB αποτελεί σημαντικό τμήμα του ITGI και η ωριμότητα του IGB ενισχύει το επιχείρημα της ετοιμότητας μας να προχωρήσουμε με τον ITGI για τον Νότιο Διάδρομο», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
«Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα που συζητήσαμε είναι ο πετρελαϊκός αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενέκρινε πρόσφατα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αυτού, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό νέο βήμα για να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και περιμένουμε να δούμε το έργο να εξελίσσεται στο βαθμό που η αδειοδοτική διαδικασία διασφαλιστεί και προχωρήσει από την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...