Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% στο Athens Metro Mall

Εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνει μέχρι και 30% σε σχέση με αντίστοιχες συμβατικές τεχνολογίες επιτυγχάνει το Athens Metro Mall ως αποτέλεσμα των σύγχρονων χαρακτηριστικών κατασκευής του και των καινοτόμων τεχνολογιών λειτουργίας του, στοιχείο που το ανάγει σε βιοκλιματικό κτίριο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, το Athens Metro Mall μέτρησε το ανθρακικό του αποτύπωμα μέσω της Global Challenges και της ClimatePartner και βρέθηκε ότι κάθε επισκέπτης του Athens Metro Mall παράγει 3,19 Kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Επίσης, η λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με panels πολυκρυσταλλικού πυριτίου, εγκατεστημένης ισχύος 53 KWp, σε συνδυασμό με τεχνολογικές καινοτομίες υπολογίζεται να συνεισφέρουν στην αποτροπή περίπου 65 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, σε διάρκεια χρόνου ενός έτους, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 30%.


Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Athens Metro Mall ισοδυναμεί με 521,4 kwh ανά τετραγωνικό την ημέρα, ποσότητα συμβατή με τα στάνταρ του Αμερικάνικου Οργανισμού για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA).
Η πρόσβαση στα Εμπορικά Κέντρα αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλεται κυρίως στην επιλογή του τρόπου μετακίνησης. Το Athens Metro Mall λόγω του ότι είναι χωροθετημένο σε μια από τις πιο κεντρικές αρτηρίες του αστικού ιστού, η οποία εξυπηρετείται από γραμμή του Μετρό, αλλά και από γραμμές ΟΑΣΑ, συμβάλλει στην «πράσινη» μετακίνηση τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον (το 85% του Εμπορικού έρχονται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ το 15% με αυτοκίνητο).
Επιπλέον, το Athens Metro Mall επιτυγχάνει μειωμένη κατανάλωση νερού καθώς διαθέτει δεξαμενή ομβρίων για το πότισμα των περιοχών πρασίνου στους εξωτερικούς χώρους και συστήματα με φωτοκύτταρα στις βρύσες που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Η μηνιαία κατ’ άτομο κατανάλωση νερού φθάνει τα 0,8554 λίτρα, ποσότητα που βάσει της μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος κρίνεται ιδιαιτέρως μικρή.
Όσον αφορά στο σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Εμπορικό Κέντρο, αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι από την αρχή λειτουργίας του εμπορικού κέντρου τον Νοέμβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011, συγκεντρώθηκαν 512,46 τόνοι μεικτών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μέσω των ειδικά τοποθετημένων μπλε κάδων ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και κάδων (τύπου καμπάνας) για την αποκλειστική συγκέντρωση γυαλιού στους εξωτερικούς χώρους. Από αυτά το 41% των απορριμμάτων, με τη διαδικασία διαλογής, διατέθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση ενώ το περίπου 33% ήταν μη αξιοποιήσιμα υλικά.
πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...