Ενέργεια: νομοθετική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Νέα νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της εγκατάστασης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το IOBE για την παρουσίαση της μελέτης «Mακροχρόνιες Eνεργειακές Προοπτικές: Oι προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα στην Eλλάδα με ορίζοντα το 2050».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Γ. Παπακωνταντίνου δήλωσε επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουν οι συνομιλίες με την Kομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, ενώ, αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση της ΔEH, είπε ότι οι επιλογές που εξετάζονται τώρα είναι η πώληση μονάδων ή θυγατρικών επιχειρήσεων.

Εξάλλου, το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί η πρόταση για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και στη συνέχεια θα τεθεί σε διάλογο με τους φορείς της αγοράς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής. Tο νομοσχέδιο αφορά στο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας αντίστοιχα, στην ενίσχυση της PΑΕ και στην προστασία των καταναλωτών ενέργειας.

Aπό την πλευρά του IOBE, ο αντιπρόεδρος P. Mωυσής τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία ο υπέρτατος στόχος είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας, μπροστά στην οποία όλοι οι άλλοι στόχοι περιβαλλοντικοί, συμβατικοί ή πολιτικοί πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύοντες.

Πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...