Ελκυστικά τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα

Πόλος έλξης ενδιαφέροντος έχει καταστεί η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών και για έργα μεσαίας και μικρής κλίμακας, με αποτέλεσμα μεγάλες εξειδικευμένες γερμανικές επιχειρήσεις να χτυπούν την «πόρτα» ακόμη και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανικοί οίκοι διαπιστώνοντας πως οι ευρείας κλίμακας επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά δεν είναι και πολύ εύκολες στη χώρα μας, στρέφονται σε έργα, τα οποία παρουσιάζουν προοπτικές υλοποίησης, έστω και με μικρότερες δυνατότητες αποκόμισης εσόδων.
Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση γερμανικής επιχείρησης, η οποία αγόρασε ακίνητα σε νομό της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας για μεγάλης κλίμακας επένδυση φωτοβολταϊκών και μετά της έγινε γνωστό πως η χωρητικότητα των δικτύων στο νομό δεν σηκώνει νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι ήδη ανάλογες εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις και προς δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση των κοινόχρηστων δημοτικών κτιριακών συγκροτημάτων.
Οι προτάσεις αυτές είναι απλές και συνήθως έχουν δύο εναλλακτικές:
α) την πραγματοποίηση της επένδυσης από τη γερμανική εταιρεία σε ένα συμφωνημένο αριθμό κτιρίων και την ποσοστιαία συμμετοχή του δήμου στα συνολικά έσοδα και
β) σε ένα σύνολο επενδύσεων σε πέντε λ.χ. κτίρια, η εταιρεία εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου τα 4 και ο δήμος χωρίς καμία δαπάνη όλο το 5ο.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι επαφές μεταξύ δήμων και σχετικών εταιρειών, καθώς οι πρώτοι σε πολλές περιπτώσεις επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια και με πολύ μεγάλη δυσκολία στην άντληση χρηματοδότησης.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...