Δυνατή η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση των εκπομπών

Η θέσπιση αυστηρότερων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων στο άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εκπομπών κατά 25% θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τη μείωση της χρήσης καυσίμων.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύει η Guardian, το κόστος από τη θέσπιση ενός συμβιβαστικού στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 25% είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τους αρχικούς υπολογισμούς και ανέρχεται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι ο στόχος που ισχύει σήμερα, για μείωση των εκπομπών κατά 20%, έχει ήδη επιτευχθεί λόγω της ύφεσης αλλά και των προσπαθειών που συντελούνται την τελευταία δεκαετία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να τεθεί ένας νέος, αυστηρότερος στόχος για τη μείωση των εκπομπών έτσι ώστε η Ευρώπη να μην παγιδευτεί στην επιτυχία της.
Πιο συγκεκριμένα, εφόσον ο στόχος του 20% δεν είναι πλέον πιεστικός, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές είναι πιθανό να κάνουν επενδύσεις υψηλών εκπομπών την επόμενη δεκαετία.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το 2020 και το 2030, θα είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με σήμερα, καθώς θα απαιτούνται μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών και ακόμα πιό αυστηρά μέτρα.
πηγή:www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...