Δεύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο ΟΛΠ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το “Δεύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο ΟΛΠ”, το οποίο θα εγκατασταθεί στους χώρους του Εμπορικού Λιμανιού (Κερατσίνι – Πέραμα).

Πρόκειται για ένα σημαντικό φιλοπεριβαλλοντικό έργο, συνολικής δαπάνης 8.532.002 Ευρώ, του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι:

  • Συνολική εγκατεστημένη ισχύς 3.382,1 kWp
  • Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας 4.778.480 kWh
  • Απόδοση επένδυσης 38,7% έως 45%
  • Επιστροφή κεφαλαίου σε 2,5 έως 3 έτη
  • Μείωση εκπομπών ίση με 2.948,46 τόνους CO2

Με την ολοκλήρωση της πρότασης για το εμπορικό λιμάνι το σύνολο των υποδομών σε φωτοβολταϊκά πάρκα του ΟΛΠ Α.Ε. διαμορφώνεται ως εξής:

– Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 4.386,12 MWp.
– Η συνολική μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας ανέρχεται σε 6.120.923 kWh.

– Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 11.657.336 euro.
– Η απόδοση της επένδυσης είναι 27,3% έως 45%
– Η επιστροφή κεφαλαίου γίνεται σε 2,5 έως 3,8 έτη
– Τέλος, η συνολική μέση ετήσια μείωση εκπομπών CO2 είναι ίση με 4.708,4 τόνους CO2.


Όπως είναι γνωστό μαζί με τους εκσυγχρονισμούς των κτιριακών υποδομών, των νέων δικτύων λυμάτων και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία, την ανάπτυξη πρασίνου και τα φωτοβολταϊκά το Λιμάνι του Πειραιά ενισχύει σημαντικά τη θέση του ως ECOPORT (οικολογικό λιμάνι), όπως πρόσφατα το ανέδειξε με απόφασή της η Ένωση Λιμένων Ευρώπης (ESPO).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ επικύρωσε το αποτέλεσμα του επαναληπτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και μεθόρμιση των ανενεργών, επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων “Ροδάνθη, Δημητρούλα, Μιλένα, Νταϊλιάνα, Ανθή-Μαρίνα, Μαρίνα, Ρομίλντα”, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί από το 2008 στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά.

Πλειοδότες ανεδείχθησαν οι εταιρίες:

  1. “Ιγνάτιος Σπανόπουλος Α.Ε.”
  2. “Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.” έναντι συνολικού ποσού 7.200.300 ευρώ.

Για τα πιο πάνω πλοία οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και των εταιριών που πλειοδότησαν θα υπογραφούν εντός 10 ημερών, ενώ τα πλοία αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν εντός ενός μηνός.

Ήδη ο ΟΛΠ Α.Ε. κίνησε τη διαδικασία πλειοδοτικών διαγωνισμών και όλων των άλλων πλοίων, τα οποία βρίσκονται ως ανενεργά, εγκαταλελειμμένα ή μισοβυθισμένα στο Κεντρικό και Εμπορικό Λιμάνι, καθώς και στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, στα πλαίσια μιας πολιτικής εξυγίανσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, από εστίες επιμόλυνσης του περιβάλλοντος του Πειραιά και των επιλιμένιων Δήμων.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...