Δεν Γίνεται Εξαγωγή Ηλιακής Ενέργειας Ενώ Υπάρχει Τέτοια Διαφορά στις Ταρίφες λένε οι Γερμανοί

Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιούρκεν Μπέκερ, διευκρίνισε χθες, στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ, ότι το σχέδιο Ήλιος έρχεται για τη χώρα του σε δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να ενισχύσει τις γερμανικές ΑΠΕ, προτού εξετάσει εισαγωγές από άλλες χώρες.
Έτσι λοιπόν, παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ΥΠΕΚΑ, έρχεται άλλος ένας Γερμανός αξιωματούχος να ψαλιδίσει τις προοπτικές του Ήλιος. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί πριν μερικούς μήνες δηλώσεις σε ανάλογο μήκος κύματος και από τον γερμανικό διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος.
Ο κ. Μπέκερ τόνισε σαφώς ότι η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πριν εξετάσει τις όποιες εισαγωγές.
“Μπορούμε να σκεφτούμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μόνο ως κάτι συμπληρωματικό της ενίσχυσης του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες”, δήλωσε ο υπουργός.
Η Γερμανία ίσως εξετάσει την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας μακροπρόθεσμα, συμπλήρωσε, αλλά σε καμία περίπτωση το Βερολίνο δεν θέλει το πρόγραμμα Ήλιος να υπονομεύσει τις δικές του προσπάθειες ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών.
Πριν προχωρήσει στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στα επίπεδα της Γερμανίας, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται περίπου στο μισό αυτών της Ελλάδας, πρόσθεσε.
Η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία με βάση τις ισχύουσες τιμές στην Ελλάδα «θα εκτόξευε το κόστος (ενέργειας) για τους (Γερμανούς) καταναλωτές…και η όποια χρηματοοικονομική βοήθεια της Γερμανίας (προς την Ελλάδα) θα έπρεπε να έρθει από άλλες πηγές».
Σημειώνουμε, τέλος, ότι οι αρνητικές αυτές δηλώσεις του κ. Μπέκερ δεν δημοσιεύτηκαν από το ΥΠΕΚΑ και εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ μονάχα μετά τη δημοσίευσή τους από το πρακτορείο Reuters.
πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...