Απλήρωτοι ακόμα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο

Καθυστέρηση έχει σημειωθεί στις αποπληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν όχι μόνο τις ΑΠΕ αλλά και όλο το φάσμα των παραγωγών.  Δεν έχουν δηλαδή, αποπληρωθεί και οι θερμικές μονάδες που έχουν πουλήσει ενέργεια στο σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανεξάρτητου θερμικού παραγωγού στον οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ θα έπρεπε να έχει καταβάλει ποσό της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τον Αύγουστο και μέχρι χθες είχε καταβληθεί κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο της οφειλής.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούσε ο ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των παραγωγών ήταν ότι μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί το μήνα εκκαθάρισης, οι παραγωγοί είχαν αποπληρωθεί. Ωστόσο για τον Αύγουστο, ο ΔΕΣΜΗΕ είτε δεν πληρώνει καθόλου ή πληρώνει με το σταγονόμετρο τους θερμικούς παραγωγούς αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν οφείλεται στον ίδιο το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος για όσους δε γνωρίζουν τα της αγοράς, απλά εισπράττει τα χρήματα από τη μία πλευρά, δηλαδή τους προμηθευτές και στη συνέχεια με τα ίδια χρήματα αποπληρώνει τους παραγωγούς.
Επίσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει «στοχοποιηθεί» και έχει μπει στο επίκεντρο του διαλόγου της αγοράς ηλεκτρισμού το περίφημο τέλος ΑΠΕ και η αποπληρωμή των πράσινων ηλεκτροπαραγωγών, για το τρέχον ταμειακό πρόβλημα, δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ.
Στην πραγματικότητα το πρόβλημα σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και με την αδυναμία των προμηθευτών να επωμίζονται και να «χρηματοδοτούν» τη διαφορά στο ρυθμό είσπραξης των εσόδων καθώς οι λογαριασμοί εκδίδονται κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο όταν οι πληρωμές γίνονται κάθε μήνα. Έτσι για παράδειγμα τον Αύγουστο ένας προμηθευτής που καλείται να πληρώσει για την ενέργεια που αγόρασε από το SMP μπορεί να πληρωθεί από τους πελάτες του με καθυστέρηση έως και τριών – τεσσάρων μηνών, δηλαδή το Δεκέμβριο.
Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα να καλύπτεται αυτό το «κενό» μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών προκαλούν «ασφυξία» στους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν ζητήσει «τράτο» τριών μηνών για να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ΔΕΣΜΗΕ.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζεται και πιθανότατα θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες υπουργική απόφαση η οποία θα θεσπίζει το «τρίμηνο» ώστε και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα διευκόλυνσης και για τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς, για τους οποίους βεβαίως οι υποχρεώσεις «τρέχουν» τόσο στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων όσο και στο επίπεδο της κάλυψης των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα αποπληρωμής, εφόσον βεβαίως προκριθεί τελικώς η λύση του «τριμήνου».

πηγή: energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...