Απίστευτες καθυστερήσεις κατά την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού Πάρκου Κοζάνης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κωλυσιεργία για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, κόστους 500 εκατ. ευρώ περίπου, στα 15 επιχειρηματικά σχήματα τα οποία το διεκδικούν και έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αλλά και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Υποτίθεται ότι το έργο, προορισμένο να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο παγκοσμίως, θα υλοποιείτο με την διαδικασία του fast track, κάτι το οποίο αποφασίστηκε πριν από πέντε μήνες- και μάλιστα είχε λάβει γρήγορα άδεια από την PAE και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να προλάβει η ΔΕΗ τις ημερομηνίες. Όμως, φαίνεται πως το Invest In Greece δεν απέστειλε εγκαίρως στον ΔΕΣΜΗΕ το έγγραφο που πιστοποιούσε ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο εντασσόταν στην διαδικασία fast track.
To έπραξε μόλις τρεις-τέσσερις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη λήξη της ημερομηνίας (31η Ιανουαρίου) και αντί για ταρίφα 350 ευρώ/ MWh που ίσχυε μέχρι τότε, το έργο να «κλειδώσει» στην κατά χαμηλότερη τιμή των 295 ευρώ/ MWh που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα, μετά από τις μειώσεις που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνοταντίνου. Τα 15 επιχειρηματικά σχήματα, μεταξύ των οποίων και κοινοπραξίες όπου συμμετέχουν Έλληνες, όπως η J&P Άβαξ του Δάκη Ιωάννου με την ιταλική Sorgenia και τη γερμανική Wurth Solar, η Μακεδονική Φωτοβολταϊκή (την οποία αποτελούν η Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα, η ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη, η Damco του Δημήτρη Κοπελούζου και η Διεθνής Κατασκευαστική), αλλά και η ΜΕΤΚΑ του Ευάγγελου Μυτιληναίου με την αμερικανική SPWR Solar Energeiaki, φέρονται δυσαρεστημένα με τις εξελίξεις και αφήνουν αιχμές για τις καθυστερήσεις από το Invest In Greece. Στο ίδιο… μήκος κύματος και τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
To μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή για τα 15 ξένα και ελληνικά επενδυτικά σχήματα είναι η μείωση της τιμής του έργου στα 295 ευρώ/ MWh. Τόσον καιρό η ενημέρωση που λάμβαναν από τη ΔΕΗ αφορούσε την τιμή των 350 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως το έργο καθίσταται λιγότερο ελκυστικό για τις εταιρείες που το διεκδικούν και που σημειωτέον καλούνται να βρουν και τη χρηματοδότηση για το project σε μια δύσκολη χρηματοοικονομική συγκυρία, όπου και οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές να ανοίξουν τη στρόφιγγα του δανεισμού.
To ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αυτή τη στιγμή είναι τι θα πράξουν οι επιχειρηματίες: θα αποδεχτούν τη μείωση ή όχι δεδομένου ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα; Κατά δεύτερον, λόγω των καθυστερήσεων και της λήξης των ημερομηνιών, τα έσοδα για τη ΔΕΗ θα είναι σαφώς μικρότερα από τα αρχικά προσδοκώμενα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η χώρα φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις και εν όψει των αποκρατικοποιήσεων, αλλά φαίνεται πως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη οργάνωσης καθιστούν κάτι τέτοιο τουλάχιστον δύσκολο.
πηγή: www.energyonline.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...