Αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αιολικό στην Ελλάδα

Ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής βρίσκεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, που θα αναπτυχθεί στο όρος Βέρμιο με συνολική ισχύ 522 MW.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ, την οποία υλοποιεί η εταιρεία «Acciona Ενεργειακή Α.Ε.», θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Acciona, που δραστηριοποιείται σε 32 χώρες διεθνώς. Συνολικά 174 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε έκταση 120.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 86.000 στρέμματα έχει εκμισθώσει η εταιρεία από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου.

Φορέας κατασκευής και διαχείρισης του έργου είναι η εταιρεία «Αιολική Βερμίου Ε.Ε.» (θυγατρική της «Acciona Ενεργειακή A.E.») και το πάρκο θα είναι από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά, ενώ θα υλοποιηθεί σε περιοχές των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας των νομών Ημαθίας και Κοζάνης.


Προ ημερών εκπρόσωποι της επιχείρησης ενημέρωσαν μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού για την πορεία της αδειοδότησης, η οποία μέχρι στιγμής έχει απαιτήσει την πάροδο δύο ετών, αλλά σταδιακά ολοκληρώνεται.

Το έργο έλαβε έγκριση από τη ΡΑΕ, εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής και πρόσφατα υποβλήθηκε προς έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την έγκριση της τελευταίας και αφού επιστραφεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εκδοθεί η οριστική άδεια εγκατάστασης του έργου για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς εκτός από το μίσθωμα προς τον Συνεταιρισμό Σελίου (100.000 ευρώ ετησίως), θα προκύψουν έσοδα για τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους από την απόδοση του ειδικού τέλους 3% επί των ετησίων εσόδων της επένδυσης. Παράλληλα θα δημιουργηθούν περίπου 380 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 30-40 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο.

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...