Ανοίγει και πάλι η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες, στα διασυνδεδεμένα νησιά

Aνοίγει και πάλι η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες, στα διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων αυτών.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ, η επανέναρξη υποβολής αιτήσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά στα διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς «ημερομηνία λήξης». Από τις αιτήσεις αυτές, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης, θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια νέα «επετηρίδα» επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν προτεραιότητα να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους στην ουσία, αν, για κάποιο λόγο, «περισσέψει» ισχύς από τους «παλιούς» επενδυτές. Αν για παράδειγμα κάποιος από τους επενδυτές των ανοιχτών φωτοβολταϊκών πάρκων που συνήθως είναι 100 Κιλοβάτ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει την επένδυση, τα 100 αυτά Κιλοβάτ θα μοιράζονται στους δέκα πρώτους της καινούργιας «επετηρίδας» φωτοβολταϊκών στέγης.


Πρέπει να επισημανθεί ότι οι κάτοικοι των διασυνδεδεμένων νησιών εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το «πλαφόν» για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών έχει ήδη καλυφθεί από μεγάλα φωτοβολταϊκά και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης οικιακών φωτοβολταϊκών. Από την άλλη, όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, στα συγκεκριμένα νησιά υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις από το Φεβρουάριο του 2009, πολύ πριν ανοίξουν οι κατάλογοι για τα «οικόπεδα» (δηλ. τις μεγάλες επενδύσεις).

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε νησί, η ΔΕΗ έχει ορίσει συγκεκριμένο περιθώριο ισχύος, πέραν του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές νέες αιτήσεις. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι σε αυτά τα περιθώρια ισχύος συμπεριλαμβάνονταν τόσο τα μικρά φωτοβολταϊκά (δηλαδή τα φ/β σε στέγες και ταράτσες) όσο και τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός τους. Σημειώνεται ότι το όριο ισχύος για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό είναι 10 κιλοβάτ ενώ για ένα φ/β πάρκο είναι τα 150 κιλοβάτ.

πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...