Ανάλυση του προγράμματος «Ήλιος» από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Το σχέδιο «Ήλιος», προβλέπει επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις 25 ετών. Αναφερόμενος στις προοπτικές του προγράμματος και στα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε στην υψηλή ηλιοφάνεια της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την ίδια επένδυση που θα γινόταν σε χώρα του Βορρά.

Συγκεκριμένα ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα παράγει 1800 κιλοβατώρες το χρόνο, έναντι 1285 στη Γερμανία. Ακόμη, τόνισε ότι σύμφωνα με τον οίκο Ernst&Young, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ 35 χωρών ως προς το βαθμό ελκυστικότητας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε και στα ειδικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις αυτές. Όπως διευκρίνισε, οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών και με έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το δίκτυο.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν χωρίς διοικητικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα και κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και των υπόλοιπων ανανεώσιμων πηγών, είναι γνωστό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα την Ελλάδα επισκέφθηκε ο υφυπουργός οικονομίας, Στέφαν Καπφέρερ και συναντήθηκε με τους υπουργούς οικονομίας, ανάπτυξης και περιβάλλοντος, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται επίσκεψη του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο συνδυασμός του ενδιαφέροντος των Γερμανών για την ηλιακή ενέργεια και τις ΑΠΕ και των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, λόγω του μεγάλου Αιολικού δυναμικού και της μεγάλης ηλιοφάνειας, μπορούν να αποτελέσουν την λύση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας.

πηγή: www.newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...