Αδιαφάνεια και καθυστερήσεις στα φωτοβολταϊκά καταγγέλει ο ΛΑΟΣ

Για αδιαφάνεια και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος των φωτοβολταϊκών τόσο των αγροτών όσο και των ιδιωτών επενδυτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Αστέριος Ροντούλης, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Η επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό στις 22/08/2011 στείλατε στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, επιστολή με την οποία, εκτός των άλλων, ζητούσατε να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

1. Το σύνολο των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, περιλαμβανομένων βασικών στοιχείων τους όπως π.χ. αριθμός πρωτοκόλλου κάθε αίτησης, στοιχεία αιτούντος, στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε αίτηση, κ.α. να αναρτηθούν εντός της εβδομάδος στον ιστότοπο της ΔΕΗ.

2. Η ακριβής καταγραφή – χαρτογράφηση των γραμμών της ΔΕΗ για τις οποίες έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις ΑΠΕ, να καταχωρισθούν στο αναλυτικότερο δυνατό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι απόλυτα σαφές για τους πολίτες εάν η γραμμή στην οποία θέλουν να συνδεθούν είναι κορεσμένη ή όχι και ποιες είναι οι δυνατότητές της να υποδεχθεί νέα ισχύ από ΑΠΕ.

Τα ζητήματα που θίξατε στην επιστολή σας, αποτελούν για τους αγρότες, αλλά και για τους ιδιώτες που επέλεξαν ως επένδυση την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναγκαίο εργαλείο ώστε να γνωρίζουν που «βαδίζει» η επένδυση τους. Όμως φαίνεται ότι το αυτονόητο δεν είναι και επιθυμητό από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη των δημοσίων οργανισμών τα οποία σκοπίμως και κατά «ανεξήγητο» τρόπο δείχνουν να προτιμούν τον δρόμο της αδιαφάνειας.


Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, προφανώς μετά την επιστολή σας, ανάρτησε ορισμένα στοιχεία, τα οποία όμως δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις σας και κυρίως τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων. Είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν είναι δυνατόν ένας δημόσιος οργανισμός να μην αναρτά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους πολίτες και να αποσιωπά τις διαδικασίες στην έγκριση των συγκεκριμένων έργων. Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η εκλεγμένη Κυβέρνηση ή οι τοποθετημένοι εκλεκτοί αυτής;

Επειδή προκύπτει ζήτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας της πολιτείας έναντι των πολιτών, αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του θέματος και πιστεύω ότι είναι αναγκαίο άμεσα να ενταλθεί η διοίκηση της ΔΕΗ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και την αξιοπιστία του κράτους. Γι? αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση του πίνακα που ανάρτησε η ΔΕΗ, βάζοντας ένα ακόμα πεδίο, στο οποίο θα αναφέρεται το στάδιο εξέλιξης της διαδικασίας και όχι ξερά το εάν εγκρίθηκε ή όχι. Επίσης, να δημοσιοποιηθεί η ακριβής καταγραφή – χαρτογράφηση των γραμμών της ΔΕΗ που είναι κορεσμένες ή όχι, εμπεριέχοντας την πληροφορία των δυνατοτήτων αυτής να υποδεχθεί νέα ισχύ από ΑΠΕ.

Επίσης, ένα μήνα και δεκαπέντε ημέρες μετά από την 7η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τρίμηνη παράταση όσον αφορά στην διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων πώλησης και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η υπογραφή των συμβάσεων με τις κατά τόπου ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία και εύλογη απογοήτευση στους αγρότες. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η ΔΕΗ της Λάρισας, στην οποία δεν έχει αρχίσει η διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων και με δεδομένο ότι ο χρόνος της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε, εξαντλείται ανησυχητικά, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες του νομού, ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον της επένδυσή τους.

Κύριε Υφυπουργέ, επειδή το ζήτημα αφορά πολλούς πολίτες, ευελπιστώ ότι θα κινηθείτε ταχύτατα, τόσο προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης της διαφάνειας, όσο και προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της υλοποίησης του όλου προγράμματος. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία του κράτους προς τον πολίτη, που θεωρώ ότι αποτελεί και για σας ζήτημα πρωτίστης σημασίας.

Μετά τιμής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ.

Βουλευτής Λάρισας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...