Έσοδα 3 με 4 δισ. ευρώ ετησίως αναμένονται από το πρόγραμμα "Ήλιος"

Στα 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται το οικονομικό όφελος της χώρας από την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Ήλιος».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο όλα τα μέρη θα δεσμεύονται ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά στις απαραίτητες εκτάσεις, ο υπουργός ΠΕΚΑ εξήγησε ότι έχουν αποσταλεί επιστολές στους δημάρχους για την εξεύρεση χώρων, ενώ έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και ανενεργά λιγνιτωρυχεία.


Ξεκαθαρίζοντας ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν θα εγκατασταθούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή σε προστατευόμενες περιοχές, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το έργο σταδιακά προχωρά και σήμερα επιχειρείται να κλείσουν θέματα σχετικά με την εξεύρεση εκτάσεων, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ήλιος», ύψους 20 δισ. ευρώ, αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000MW σε έκταση 200.000 στρεμμάτων.
Με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο αναμένονται έσοδα της τάξης των 80 δισ. ευρώ για μια 25ετία.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...