Ένταξη στον αναπτυξιακό ζητούν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών

Την ένταξη των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στο νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, ζητά από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), ενώ σημειώνει αστοχίες και αδικίες εις βάρος των επενδυτών φωτοβολταϊκών που είχαν υποβάλει αίτημα στον «παλιό» αναπτυξιακό νόμο 3299/04.

Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγα, που κοινοποιείται και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΠΑΣΥΦ ζητά συνάντηση προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τους αναπτυξιακούς νόμους.

Παλιός…

Όσον αφορά τον «παλιό» αναπτυξιακό 3299/04, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκης επισημαίνει τα εξής:

Παρατηρείται ότι κατά την αξιολόγηση δεν λαμβάνεται υπ όψιν ότι πολλές από τις αιτούμενες για υπαγωγή επενδύσεις έχουν ήδη κατασκευαστεί και συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ πριν ένα έως τρία έτη, όταν το κόστος κατασκευής ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξιολόγηση και υπαγωγή υπολείπεται κατά πολύ από το κόστος της επένδυσης.

Ειδικα για τις επενδύσεις των 20 kwp παρατηρείται απόρριψή τους κατά οποιονδήποτε τρόπο και γενικά.

Το ύψος του εγκρινόμενου κόστους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος.


Ο Σύνδεσμος επισημαίνει επίσης ότι κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το τεράστιο χρηματοπιστωτικό κόστος που έχει δημιουργήσει η κρίση, αλλά και η αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγηση – υπαγωγή – εκταμίευση.

…και νέος

Σε ότι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται «εκτός», σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και με τη μέθοδο της αποφορολόγησης ή της επιδότησης της κιλοβατώρας. «Αυτό συμβαίνει μόνο στις φωτοβολταικές επενδύσεις παρ΄ ότι είναι οι μόνες επενδύσεις που κινούνται και που δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΠΑΣΥΦ.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλογεράκης, η τιμή κιλοβατώρας με βάση το feed in tariff μειώνεται ανά εξάμηνο και σύντομα θα πλησιάσει την κανονική τιμή, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά εκτός αναπτυξιακού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Παρατηρειται ότι οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νέο αναπτυξιακό είναι ελάχιστες έως καθόλου .Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινητικότητα στον αναπτυξιακό και να δημιουργήσουν εισροή χρημάτων από κοινοτικούς πόρους, που σε αντίθετη περίπτωση, με τους σημερινούς ρυθμούς του νέου αναπτυξιακού, θα χαθούν».

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...