Άνοδος των οικιακών φωτοβολταϊκών και των φωτοβολταϊκών σε στέγες

Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, ιδιαίτερα γρήγορη είναι μέχρι στιγμής η άνοδος των οικιακών φωτοβολταϊκών, καθώς και των συστημάτων σε στέγες. Πρόκειται για φωτοβολταϊκά με ισχύ έως 10 κιλοβάτ, τα οποία εγκαθίστανται στις ταράτσες μικρών επιχειρήσεων ή κατοικιών.

Με βάση τα στατιστικά του ΥΠΕΚΑ, στο α΄ εξάμηνο φέτος είχαν υλοποιηθεί 3.351 αιτήματα εγκατάστασης, τα οποία αντιστοιχούν σε 28,1 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. Η αντίστοιχη ισχύς για το 2010 ήταν μόλις 5,2 μεγαβάτ, γεγονός που δείχνει ότι η όλη διαδικασία έχει πάρει μπρος πλέον και ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά του κοινού και των επιχειρήσεων.


Επίσης, σημασία έχει ότι έχει δοθεί μέχρι τώρα προσφορά σύνδεσης για πάνω από 8.000 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από 70 μεγαβάτ, ενώ τα νέα αιτήματα στη ΔΕΗ αγγίζουν τα 4,732 (27,8 μεγαβάτ).

Γενικότερα, η επιτυχημένη πορεία του κλάδου των μικρών φωτοβολταϊκών για στέγες φανερώνει τι μπορεί να πετύχει μια σωστή πολιτική που συνοδεύεται από σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (κυβέρνηση-τράπεζες-εταιρείες-καταναλωτές). Η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί αναμφίβολα θετικό στοιχείο σε μια κατά τα άλλα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...